عرض محتوى الويب
معرفی موزه علوم زمین
موزه بخش علوم زمین که بهطور خاص، نمونههایی از سنگ، کانی، سنگواره (فسیل) را در خود جای میدهد. اشیا این موزه بر مبنای ضابطههای علمی زمینشناسی، دستهبندی شدهاند و در ویترینهای گوناگون در آزمایشگاه کانی شناسی و آزمایشگاه دیرینه شناسی و همچنین راهرو بخش علوم زمین قرار گرفتهاند. همزمان در کنار پژوهشها و مطالعات زمینشناسی نمونههای جدیدتری به این مجموعه اضافه شدهاند. از جمله اهداف تاسیس و گسترش موزه علوم زمین میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- آموزش سنگ ها و فسیل های مختلف به دانشجویان و دانش آموزان مدارس؛
- نمایش پتانسیلهای ایران در زمینه زمینشناسی (معادن و کانیهای موجود، ذخایر سوخت فسیلی، جاذبههای ژئوتوریستی)؛
- آموزش و آگاهی بخشی در مورد جنبههای موثر زمینشناسی در زندگی روزمره؛
- گردآوری، حفاظت و نمایش آثار شاخص زمینشناسی.
بخشهای مختلف موزه علوم زمین
در این موزه نمونه های متنوعی از کانی ها و سنگ ها و فسیل هایی وجود دارد که همگی از نقاط مختلف کشور جمعآوری شدهاند و شامل نمونه های زیر میشوند:
- سنگها؛
- کانیها؛
- کانیهای قیمتی و نیمهقیمتی؛
- سنگوارهها؛
- سنگواره مهرهداران؛
- سالن نمایش فیلمهای زمینشناسی و علوم وابسته؛
کانیها
کانی عبارت از جسمی همگن، طبیعی و معمولا متبلور است که از طریق رنگ، رنگ خاکه، جلا، شفافیت، وزن مخصوص، سختی، خاصیت مغناطیسی، خاصیت نوردهی، خاصیت پیرو الکتریسیته (با حرارت در آنها قطب منفی ایجاد میشود)، خاصیت پیزو الکتریسیته (با فشار در آنها قطب منفی ایجاد میشود)، خاصیت رادیو اکتیویته، رخ (تفاوت در نوع پیوندهای شیمیایی در جهات مختلف)، مزه کانی، بوی کانی و سیستم تبلور قابل تشخیص است.
فسیل یا سنگوارهها
معنای لغوی فسیل عبارت از چیزی است که از حفاری به دست آمده باشد؛ اما امروزه برای آن معنای دیگری برای آن در نظر میگیرند و آن را مدرک و دلیلی مستند از حیات گذشته میدانند. به عبارت دیگر فسیلها، اجساد و بقایای موجوداتی هستند که پس از مرگ در بین رسوبات دفن شدهاند. فسیلها شامل باقی مانده جانوری و گیاهی میشود؛ نظیر جسم حیوانات و استخوانهای مربوط به آنها، تنه گیاهان قدیمی، کرمهای نرم، ستارههای دریایی و هرچه از موجوات گذشته به جا مانده است. فسیلها اغلب به دو دسته تقسیم میشوند:
- فسیلهای اندامی: شامل بقایای حقیقی موجودات زنده که در حالت بسیار مساعد، شکل آنها با شکل موجود زنده اصلی اولیه کاملا تطابق میکند و تغییر زیادی در آن صورت نگرفته است.
- فسیلهای اثری: شامل علایم غیرمستقیم حیات که توسط موجودات بهجا گذاشته شدهاند؛ نظیر جای پاهای دایناسور، اثر نقب زدن کرمها و سایر فرآیندهای حیات، همچون فضولات و مدفوعات که بهصورت فسیل در آمدهاند.